De 5 belangrijkste zaken over houten kozijnen

Gemakkelijk te onderhouden, duurzaam en isolerend. Dit zijn niet de eerste kenmerken die in je opkomen bij houten kozijnen. Echter hebben kozijnen ze allemaal. Hierdoor is hout voor veel aannemers, projectontwikkelaars en huiseigenaren een verstandige keuze, maar waar moet je eigenlijk op letten bij het zoeken naar nieuwe kozijnen? Om die reden leggen wij je graag de 5 belangrijkste zaken uit over houten kozijnen.

Hardhout is de beste keuze voor buitenkozijnen 

Het hout voor kozijnen is voornamelijk van loofbomen. Deze bomen groeien langzaam, waardoor ze compact en sterk zijn. Het hout van loofbomen wordt hardhout genoemd. Met zijn unieke eigenschappen is hardhout bestand tegen alle weersomstandigheden. Stralende zon of zware regenval: hardhouten kozijnen met de juiste, hoge afwerking kan meerdere jaren worden gebruikt.

Duurzaamheidsklasse bepaalt de kwaliteit van hout 

Hardhout is onderverdeeld in vijf verschillende categorieën, de hoogste kwaliteitscategorie is 1 en de laagste categorie is 5. Categorie 1 omvat bijvoorbeeld de Afrikaanse soort Afzelia, maar ook Sapupira. Aan deze kwaliteit hangt een duur prijskaartje. Categorie 2 omvat Merbau en Meranti. Deze varianten gaan zeker één generatie mee en zullen bij goed onderhoud langer meegaan.

Het houten frame heeft een hoge isolatiewaarde 

Goede isolatieprestaties kunnen de energiekosten aanzienlijk besparen. Hout staat bekend om zijn goede isolatie. Als je de isolatiewaarde van een kozijn moet aanduiden doe je dat met U-waarde. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie.

Bij nieuwbouwwoningen mag de U-waarde van ramen of buitendeuren niet hoger zijn dan 1,65 W / m2K. De U-waarde van het houten frame kan gemakkelijk oplopen tot 1,0-0,8 W / m²K. Deze waarde bereik je eenvoudig dus met een houten kozijn. Uiteraard is de totale U-waarde ook afhankelijk van het type glas en de details van het kozijn, raam of deur.

We gebruiken duurzaam hardhout om ontbossing tegen te gaan 

Bomen moeten worden gekapt om houten kozijnen te maken. Is dit slecht voor het milieu? Zeker niet. Hout met het PEFC- of FSC-keurmerk draagt daadwerkelijk bij aan duurzaam bosbeheer. Elke keer dat een boom wordt gekapt, wordt er een nieuwe boom teruggeplaatst. Het beschermen van bossen is immers erg belangrijk!

Wist u dat al deze bomen veel koolstofdioxide absorberen terwijl ze groeien? Zo helpen ze zelfs ons klimaat te verbeteren.

Onderhoud en reparatie van houten kozijnen is relatief eenvoudig

Uiteraard heeft het houtenframe onderhoud nodig. Schilderwerk verlengt de levensduur van hout aanzienlijk. Door continue verfverbetering en verfijnd design is dit echter niet meer zo vaak nodig als voorheen. Veel coating systemen kunnen 10 jaar mee. Daarnaast zijn kleine beschadigingen aan het houtenframe eenvoudig te repareren en hoef je niet direct het hele frame te vervangen.